Mindenből a legjobbat!

First Class Blog

First Class Blog

A jövő szuperjachtjai

2014. szeptember 19. - firstworldproblem

A jövő szuperjachtjait megálmodó tervezőirodákban tényleg futurisztikus dizájnokban gondolkodnak. Az egyik tervhez Lego kockák adták az inspirációt, egy másikon pedig a jacht teste a rovarok kitinpáncéljára emlékeztet.  

desautel_glass.jpg

Extravagáns jachton pihenni indulni a luxusnyaralások között is a legfelső kategóriába tartozik. Egy korábbi bejegyzésünkben mi is írtunk arról az alig háromhetes antarktiszi hajóútról, amelyre a fejenkénti részvételi díj 110 millió forint. 

Nem véletlen, hogy egy-egy új koncepcióba megéri rengeteg időt és pénzt ölniük már a tervezőknek és a hajógyártóknak is. Így születtek ezek a látványtervek és prototípusok, mint például a fenti képen látható, Lego kockák által ihletett "Glass" nevű jacht, amely Lujac Desautel építész terve. Pontosabban építészhallgatóé. A rendhagyó hajó ugyanis egy fiatal tervezőknek kiírt pályázati felhívás hatására született. 

hadid_1.jpg

Sokkal ismertebb tervező nevéhez kötődik a Blohm + Voss hajógyártó prototípusa. A nekik terveket készítő Zaha Hadid, bár építészként ismert, és tervezett már bútort, sőt cipőt is, ezen a területen szintén kezdőként mozgott. Az eredmény mégis lenyűgöző. Az áramvonalas, rácsszerű borítástól az egész dizájn tényleg futurisztikus hatást kelt. Kicsit olyan, mintha Mijazaki Hajao 1984-ben bemutatott posztapokaliptikus japán animéjében, a Nauszika - A Szél harcosaiban feltűnő mutáns óriásrovarok adták volna az ihletet hozzá.  

hadid_2.jpg

A monacói Pastrovich Studio számít a mezőnyben igazi gyakorlott profinak, mivel fő profiljuk a jachttervezés. Látványra is sikerült újat alkotniuk a nagyon négyzetes, és a kíváncsiskodó szemek elől az utazókat jól elrejtő dizájnnal, de az X R-Evolution legnagyobb újítása a szerkezete: A hajótestből kisebb egységek tudnak kiválni, ha a rajta utazók magányra vágynának. A tervezők kertet, úszómedencét képzelnek el egy-egy ilyen hajóhoz tartozó "szigetre". 

pastrovich_x-rev.jpg

(Forrás, képek: The Telegraph, Lujac Desautel, Wikipedia)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása