Mindenből a legjobbat!

First Class Blog

First Class Blog

SVÉT 6.0 - Vidéki éttermek találkozója

2014. szeptember 06. - lehoczkim

Vasárnap SVÉT 6.0 Debrecenben. Összegyűlnek a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei, és megpróbálják elkápráztatni azt a kétezer embert, aki ellátogat a debreceni Békás-tóhoz. Nekünk pedig pont úgy alakult, hogy az utóbbi pár hétben a SVÉT öt tagéttermében is jártunk, így friss élmények alapján osztályozunk. 

IMG_9308.JPGAz IKON komolyan veszi a street foodot

Arról, hogy mi a Stílusos Vidéki Éttermiség, a SVÉT honlapján és a tavaszi Gourmet fesztiválra megjelent kiadványukban viszonylag részletesen írnak. A lényeg tömören annyi, hogy összeállt 13 kedvelt vidéki étterem, és próbálnak kitűnni a sorból azzal, hogy tudatosan olyan értéket képviselnek, ami szerencsésebb gasztrokultúrájú országokban a gyorséttermi szint felett már elvárható, nálunk viszont sajnos még ritkaság. Ilyen pl. a megbízható és lehetőleg közeli termelőktől származó, idénynek megfelelő, minőségi alapanyagok használata, és a kreativitás.

IMG_9353.JPGD.O.P. Margherita pizza az encsi Anyukám mondtából

Amellett, hogy saját városaikban, szerte az országban ebben a szellemiségben főznek a SVÉT éttermek séfjei, páran közülük megjelennek street food kínálatukkal különböző rendezvényeken, és ők maguk is találkoznak időről-időre valamelyik étterem városában. Ez lesz most Debrecenben a SVÉT 6.0 vasárnap. 

IMG_9306.JPGAz IKON food truckja a Bor, mámor, Bényén.

A választott tematika a 30 km-es menü. Minden résztvevő a saját éttermének 30 km-es körzetéből hozza a kínált ételekhez az alapanyagokat. Ilyen menüt az esemény házigazdája, a debreceni IKON étterem folyamatosan kínál. Még a street foodként is kapható debreceni párosukhoz is egy közeli tanyáról szerzik be a mangalicahúst. 

Amikor pár hete ott jártunk, a konyhába is bejutottunk. Lenyűgöző volt az összehangolt munka, meg az étel iránti tisztelet. Minden összetevő pontosan időzítve, frissen és isteni illatot árasztva került a tányérokra. 

IMG_8680.JPGTálalás előtti pillanatban az ebéd az IKON konyháján

Street foodnál persze kicsit más a helyzet. Meg egy SVÉT rendezvény, ennyi látogatóval nem is szólhat ugyanarról, mint az éttermi élmény. A most résztvevő tagok közül pont a Bor, mámor, Bényén találkoztunk az IKON-nal és az Anyukám mondtával is, ott sem vallottak szégyent. Mindkettőnél az egyszerűség volt a jelszó. Ahol pedig egyszerű az étel, tényleg a legfontosabb az alapanyag! Ezt várjuk a SVÉT 6.0-tól is. 

IMG_8721.JPGStreet food "comme il faut": Debreceni páros mangalicából 

A Bor, mámor, Bényén az IKON két ételt kínált: a klasszikus debreceni páros mellett gulyás hot-dogot. Az Anyukám mondta pedig frissen sütötte a mobilkemencéjében a pitákat. Tölteléknek malaccsászárt és kimcsit tettek csak bele. A kevesebb néha több. 

IMG_9321.JPGMobilkemencében sült pita, benne mangalicacsászár és kimcsi. Street food, ahogy az Anyukám mondta érti

Az elmúlt hetekben a 13 SVÉT étterem közül ötben jártunk, ezek közül pont a mádi Gusteau nem lesz ott a SVÉT 6.0-án, pedig majdnem minden szempontból ők lettek a kedvenceink. A kiszolgálás kifogástalan, a borkínálatba nem lehet belekötni, az ételek eszméletlen fantáziával készülnek. Egyáltalán nem félnek sós ízeket vinni olyan ételekbe sem, ahol egyébként nem várnánk: az egyik előételükben például a panna cotta és a fagyi is paradicsomból készül, és a desszertek között is találni olyat, amit maldon só és olivaolaj kísér. 

IMG_9386.jpgVaníliafagylalt olívaolajjal, maldonsóval és olívás pitével egyedi ízkombináció a Gusteau-ban 

Az encsi Anyukám mondtában a kávét és a pizzát imádtuk. A pannonhalmi Viatorban a kilátást. A kacsa pedig tökéletes állagúra sült. A veszprémi Chiantiban korábban nem csalódtunk, de augusztus elején, egy szombati napon nem sikerült a megszokott színvonalat hozniuk. Most a SVÉT 6.0-án biztos javítanak, vagy legalább sokan megtanuljuk, hogy mi az a csücsür! 30 km-es menüjük ugyanis Mangalicapofa füstölt marhanyelves csücsürrel, és karamellás éclair fánk friss gyümölcsökkel.

Az éttermek kínálatát részletesen a SVÉT Facebook oldalán posztolják folyamatosan. Mi legjobban a Macok Bisztró pogácsaburgerjét várjuk lecsóhabbal, a Baricska Csárda tapolcai pisztrángfiléjét uborkarelish-sel és mandulás burgonyahabbal, és a villányi Mandula Étterem desszertjét, a tökmagos pannacottát édesköményes körtével és sós morzsával. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása