Mindenből a legjobbat!

First Class Blog

First Class Blog

Dubajé lesz a világ legnagyobb reptere

2014. szeptember 10. - jetsetter

Dubaj 32 milliárd dolláros reptérfejlesztésre készül. Az Al Maktoum International a fejlesztések elkészülése után két területen, méretben és forgalomban is világelsőségre tör, ezzel maga mögé utasítva a jelenlegi rekorder reptereket, a legnagyobbként számon tartott londoni Heathrow-t és a világ legforgalmasabb repülőterét, az atlantai Hartsfield-Jacksont is. 

almaktouminternational.jpg

Dubaj másik reptere, a Dubai International már jelenleg is a világ hetedik legforgalmasabb repülőtere évi 66,4 millió utasával. Itt is fejlesztési munkálatok folynak, 2015 első negyedévére épül meg az újabb kifutó, amivel akár már jövőre meghaladhatja Dubaj utasforgalma Atlantáét.

airside-ca--ek.jpg

Az Al Maktoum International at DWC repülőtér 32 milliárd dolláros fejlesztése a tervek szerint 6-8 évet vesz majd igénybe. Mire elkészül, mérete és kapacitása is nagyobb lesz, mint a jelenlegi világelső reptereké. Így méretben lehagyja a most még legnagyobb londoni Heathrow-tt, utasszámban pedig az évi 94,4 millió utasával jelenleg legforgalmasabb atlantai Hartsfield-Jackson repülőteret is. A cél az éves 200 milliós utasforgalom elérése, de már a fejlesztés első szakaszában évi 120 millió utassal terveznek. Ennek megfelelően, szintén már az első szakaszban, egyszerre akár száz hatalmas Airbus A380-as gép is a földön tartózkodhat.

Az egyelőre a Dubai International repteret használó Emirates légitársaság is az Al Maktoum Internationalról repül majd a tervek szerint.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2014.09.10. 11:11:02

tegnap olvastam egy cikket, ahol a mexikóvárosi reptér lesz a legnagyobb, holnapra várok egy isztambulit, péntekre meg egy pekingit. :)

gizmo26 2014.09.10. 16:27:57

Szerintem ez főleg csak tranzitállomás lesz, ahol átszállnak az emberek az európai-ázsiai-afrikai-ausztráliai járatokra. Kétlem hogy maga a város(állam) utasforgalma miatt kellene ekkora reptér. .

dFMeieR 2014.09.10. 20:40:34

@Sagodi: Wikipedián 160 milliós tervezett utasforgalom van szóval az első szakaszban is elég a 120 millió a többszázezer milliós számok helyett. :)

mikkk63 2015.03.22. 19:30:25

Elmondanam, en voltam ennek a repülőtérnek az első, legelső utasa. Engem is meglepett, hogy a gépünk pont az atadasi ceremóniára érkezett meg, sejkekkel tv-vel, sajtó val. Meg riportot is készített azt hiszem a Gulf Channel velem. Adtak csokit, felesegemnek rózsát es ingyen transzfert a szallodaba. Rolexet nem.
süti beállítások módosítása