Mindenből a legjobbat!

First Class Blog

First Class Blog

London legdrágább teázója

2014. szeptember 23. - jetsetter

Hol máshol találnánk teát csészénként 72 ezer forintos áron, mint a briteknél? Az Egyesült Királyság legdrágább teáját Londonban, a Baker Streeten árulják. A borsos árát pedig többek között az magyarázza, hogy 80 évig is érlelhetik, mielőtt a boltba kerül. 

dahongpao_1.png

Maga a teafajta is, amiből egy csészével ilyen magas áron szolgálnak fel, a világ legdrágább fajtája. Régen csak uralkodók kiváltsága volt. Ma is árveréseken lehet csak hozzájutni. A neve Da Hong Pao, aminek a jelentése nagy vörös köntös.

A legenda szerint a Ming-dinasztia egyik uralkodójának édesanyját egy betegségéből ez a tea gyógyította meg, ezért a császár küldött négy vörös köntöst a teacserjéket betakarni. Úgy tartják, ezek közül a cserjék közül három még ma is él a Wuyi-hegyen, ami a Da Hong Pao termőterülete.

dahonpao_2.jpg

Az oolong típusú Da Hong Pao feldolgozása végig kézműves eljárással történik. A fermentálás során gyümölcs és kakaó ízjegyek jelennek meg benne. Ezeknek az előcsalogatására a tökéletes vízhőmérséklet 95 fok. Természetesen pontosan így szolgálják fel a londoni Royal China Club pincérei is annak, akinek egy csésze tea megér egy magyar minimálbérnél is nagyobb összeget. 

dahongpao_3.jpg

Persze még ezt is lehet fokozni! Teafajtából drágábbat ugyan nem találunk, de a világban körülnézve, egészen extrém árakon fizethetünk be teaszertartásokra. A hongkongi Ritz Carlton luxushotelben például egy kétfős teázás könnyű uzsonnával több mint 2 millió forint. 

(Forrás, képek: Luxurylaunches, Wikipedia, The Whistling Kettle)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.09.24. 14:58:50

London@?? lol Itt Pekingben minden sarkon van ilyen teázó.

Két évvel ezelött egy nagyon kedves barátnőm látogatott meg Budapestről, délután a városi forgalomban összeakadt pár jómódú kínai hölgyel akikkel beültek teázni, a tea harmada került 1200 yuanba. Ami kb 50ezer ft. No name teázó, százával vannak ilyen drága teák bárhol Pekingben.
süti beállítások módosítása