Mindenből a legjobbat!

First Class Blog

First Class Blog

80 millióért kelhet el Dorothy ruhája az Ózból

2014. szeptember 14. - firstworldproblem

Az 1939-es Óz, a csodák csodája filmből árverésre kerül Judy Garland ruhájának prototípusa. Az aukciót november 24-én tartják majd New Yorkban. A nyertes licitet szakértők 320.000 dollárra (kb. 80 millió forintra) becsülik. 

A prototípust csak fotókon viselte Garland, filmforgatás során nem ez volt rajta. Az a darab, amelyet a film készítése közben hordott, 2012-ben 480.000 dollárért (mai értéken kb. 120 millió forintért) cserélt gazdát.

oz.png

Annak ellenére, hogy ez a prototípus nem szerepel a filmben, gyűjtők számára nagy értéket képvisel. Először az Óz, a csodák csodáját gyártó Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) híres, 1970-es árverésén került magánkézbe. Az aukció fordulópontot hozott a filmekben szereplő tárgyak utóéletében. Addig senki nem törődött velük, leginkább újrahasznosították, vagy leselejtezték őket. Gyakran a filmben dolgozó munkások vitték magukkal, mert a forgatás végeztével nem képviseltek semmi értéket.

1969-ben az MGM gazdát cserélt. Az társaság új elnöke pedig költségcsökkentő intézkedésekbe kezdett. Több százezer filmes relikvia is így került árverésre. Csak filmes jelmezből 350.000 darab került kalapács alá. A siker mindenkit meglepett. Új időszámítás kezdődött. Az Ózból származó ereklyék közül volt, ami már ott sokáig megdönthetetlen rekordot állított fel: Dorothy rubintvörös cipője akkor 15.000 dollárért kelt el. Ez volt a filmben is viselt cipő. De magas liciteket tettek azokra a darabokra is, amelyek csak a raktárban porosodtak, viselni végül nem viselte őket Judy Garland. Wikipedián található infók szerint 2000-ben került utoljára árverésre Dorothy varázscipőiből egy pár. Az akkor 666.000 dolláros nyertes licittel került új tulajdonosához. 

dorothyruhaja.jpg

Ehhez képest a mostani, 320.000 dollárra becsült nyertes licit nem is tűnik olyan soknak. Persze, az igazi gyűjtők tudnak meglepetéseket okozni, lehet hogy sokkal magasabb áron ütik majd le az árverést november 24-én New Yorkban. 

(Forás, képek: The Pursuitist) 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása